TED ANKARA KOLEJİ SPOR GAZETESİ

CUMHURİYET RUHUYLA DAİMA

Yoga

Yoga; zihin ve bedenin uyum içinde çalışması ve bir bütün olmasına odaklanan manevi bir disiplindir…

Yoga, bedenlerimizde esneklik ve güç, zihnimizde mutluluk ve huzur geliştirmemize yardımcı olan çok eski bir öğretidir. Kısaca sağlıklı yaşama sanatı ve bilimidir.

Çocuk Yogası, hikâyeler eşliğinde ve oyunlarla yapılan, yoga duruşlarının çocuklar için uygun standartlara dönüştürülerek uygulandığı; eğlence, disiplin, kendine güven ve sorumluluk duygusuyla birleştiği, bireysel veya eşli egzersizlerden oluşan hareketler bütünüdür. Amaç yetişkin yogasında da olduğu gibi, beden, zihin ve ruh uyumunu dengelemektir. Giderek artan bir araştırma grubu, yoganın odaklanmayı, hafızayı, özsaygıyı, akademik performansı ve sınıf davranışını iyileştirebileceğini ve hatta çocuklarda kaygı ve stresi azaltabileceğini göstermiştir.

Çocuk yogası, duruşlar, nefes çalışmaları ve dinlenme tekniklerinden oluşur. Bu teknikler çocuklara hikayeler eşliğinde verilir. Hikayelerde kullanılan hayvan duruşları, objeler ve doğal çevre ile çocuklarda doğa bilinci oluşturulmaya çalışılmaktadır. Yoga hareketleri bedenin daha esnek, güçlü ve dengeli olmasını sağlar. Yoga çalışmalarında rekabet ortamı oluşmadığından, farklı beden yapılarındaki çocuklar başarısızlık endişesi taşımadan etkinliklere katılırlar. Ayrıca yoga, çocukların öfke ve şiddet duygularını olumlu yönde değiştirerek, kendilerini doğru ifade etmelerine katkıda bulunur. Çocukların fiziksel gelişimini desteklemek, bağışıklık sistemini güçlendirmek, dikkat süresini ve odaklanmayı arttırmak, çevreye duyarlılığını geliştirmek ve en önemlisi de onları hareket ettirirken eğlendirmek amacı ile eğitim programımızda önemli bir yere sahiptir.

Yoga duruşlarının çocukların fiziksel gelişimlerine birçok katkısı vardır.

Örneğin;

Köpek Duruşu

Esneklik kazandırır, sırtı, kolları ve bacakları güçlendirir.

Ağaç Duruşu

Vücut dengesini, sırtı ve bacakları güçlendirir. Dikkatini daha iyi

yoğunlaştırmayı sağlar.

Kayık Duruşu

Karnı ve sırtı güçlendirir. Vücut dengesini geliştirir ve dikkatini

yoğunlaştırmayı sağlar.

Yunus Duruşu

Omuzları, sırtı ve bacakları esnetirken, bütün vücudu güçlendirir.

Kedi Duruşu

Sırta esneklik kazandırırken, boynu ve omuzları rahatlatır.

Yumurta Duruşu

Sırta ve karına masaj yapar.

Yoga Dinlenmesi

Nefesi hissederken, bütün vücudu gevşetir, dinlendirir ve rahatlatır.